Dit zijn de 10 dingen waar je nooit over moet praten op je werk




Je kent vast wel mensen waar iedereen op het werk een hekel aan heeft. Gewoon omdat ze de verkeerde dingen zeggen, op precies die momenten waarop ze dat zeker niet zouden moeten doen. Waarschijnlijk doe je je best om ze zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Als je je zorgen maakt dat je misschien die vervelende persoon van het kantoor bent, dan is een geruststellende gedachte dat je dat waarschijnlijk niet zult zijn. Mensen die echt irritant zijn, denken daar namelijk niet over na. Ook al ben je tot de conclusie gekomen dat de meeste collega’s je wel zullen mogen, dan zijn er nog steeds tien dingen waar je nooit over zou moeten praten op het werk.

1/10 Lichaamsfuncties

01


Je denkt dat je opgeblazen gevoel en zure oprispingen erg interessant zijn, maar onthoud dat het alleen maar voor jou interessant is. Niemand wil weten hoe die schimmel op je voet eruit ziet of hoe verkleurd de moedervlek op je rug is.

Hou dit soort informatie bij jezelf of je zult waarschijnlijk de eerste zijn die een vertrekregeling krijgt aangeboden als het bedrijf arbeidsplaatsen gaat schrappen

2/10 Medische problemen

02


Een half uur aan één stuk door praten over je gezondheidsproblemen kan heel therapeutisch werken. Maar hoe zou jij het vinden als je een half uur non-stop moest luisteren naar een probleem wat jou helemaal niet aangaat?

Het kan verleidelijk zijn om tegen de eerste persoon die je tegenkomt uit te wijden over je chronische slaaptekort. Maar de meeste mensen interesseert het niet hoe het met je gaat als ze er naar vragen. Tenzij het je vrienden zijn, zul je ze met je verhalen alleen maar vertragen en onaangenaam voor ze zijn.

Hou het bij jezelf, tenzij het echt een zware wissel trekt op je prestaties op het werk. En als je een klein gezondheidsprobleempje veel groter maakt om maar onder wat werk uit te komen, dan zou je wel eens de meest irritante werknemer van jouw kantoor kunnen zijn.

3/10 Je relatiedrama

03


Je denkt misschien dat iedereen in je mooie grotemensenbaan ook echt volwassen is, maar de meeste mensen stoppen met volwassen worden wanneer ze klaar zijn met middelbare school.

Dus als alles goed gaat in je liefdesleven, dan zullen verbitterde vrijgezelle collega’s er waarschijnlijk niet aan denken om jou ongelukkig te maken. Maar als je liefdesleven instort, dan is er maar één persoon nodig die iets hoort over jouw liefdesverdriet om het bij iedereen bekend te maken.

Realiseer je ook dat geroddel over een relatie steeds erger wordt bij iedere persoon die het hoort. Het begint ermee dat je je vrienden verteld dat je wat problemen hebt met je vriendin en voor je het weet word je bij personeelszaken aan de tand gevoel over huiselijk geweld.

Tenzij je gaat trouwen of je gaat verloven, gaat de status van je liefdesleven niemand wat aan behalve jezelf.

4/10 Godsdienst

04


Godsdienst is een onderwerp dat veel mensen aan het hart gaat. Daardoor kan het ook veel verdeeldheid zaaien en kan het heel gemakkelijk snel in een verhitte discussie veranderen.

Ik weet dat de verleiding om collega’s te bekeren naar jouw manier van leven groot is, maar weersta dit. Als je een uitgesproken profeet bent, dan ga je mensen alleen maar ongelukkig maken. Hou religieuze gesprekken beperkt tot je huiselijke omgeving, tenzij je met een collega dezelfde geloofsovertuiging deelt.

5/10 Je seksleven

05


Dit zou een no-brainer moeten zijn, maar het is goed om nog eens te herhalen. Heb het NOOIT over seks als je op het werk bent. Nooit. Zelfs niet als je met je vertrouwde groepje collega’s bent.

Niets zorgt ervoor dat mensen die geen seksleven hebben, sneller naar personeelszaken rennen dan jouw verhalen over je wilde nachten en stiekeme avontuurtjes. En dat is maar lastig uit te leggen aan de mensen op de HR-afdeling. Hoe je het ook wendt of keert, je zult altijd als een grote smeerlap overkomen.

6/10 Je persoonlijke financiën

06


Lang niet iedereen heeft het even goed. Ook andere mensen niet. Dus als je het krap hebt, ga daar volwassen mee om. Zeg er gewoon niets over.

Aan de andere kant: als je de mazzel hebt dat je een goed besteedbaar inkomen hebt, schep daar dan niet over op. Degenen die het niet breed hebben, zullen je erdoor haten. Je denkt misschien dat je indruk maakt op ons, maar stiekem wensen we jou het slechtste toe.

7/10 Jouw salaris

Dit is een onderwerp wat eigenlijk niet meer een taboe zou moeten zijn. Theoretisch zou het ergste wat er kan gebeuren zijn, dat je collega’s en jij weten dat er in het bedrijf wat gedaan moet worden aan al te grote salarisverschillen.

Maar de werkelijkheid is anders: mensen worden hier echt gevoelig van. Een eenvoudig gesprek met een collega over een jaarsalaris kan snel uit de hand lopen en daarna zijn weg omhoog vinden. Aan jou de keuze of je je reputatie op het werk wil opofferen aan transparante salarissen, maar ik zou je adviseren het niet te doen.

8/10 Rare hobby’s

08


Zo erg is het niet om je voorliefde voor Star Trek of Disneyfilms met je collega’s te bespreken. Maar als je echt een afwijkende hobby hebt, zoals het verzamelen van bontjassen of het opzetten van dieren, dan kun je dat beter voor je houden.

Dat geldt helemaal als je ergens nieuw bent. Een “slip of the tongue” en je status verandert direct van “nieuwe medewerker” in die “rare die dieren voor zijn plezier stroopt”.

9/10 Conflicten en roddels op het werk

09


Als je zegt dat je niet een beetje van roddelen houdt, dan lieg je. Een goed roddelcircuit is de levensader van kantoorpolitiek. Maar meedoen aan dit (erg leuke) tijdverdrijf is een geweldige manier om een sloot vijanden te maken en een hoop drama te beginnen. Als je enige ambitie hebt om populair en leuk gevonden te worden bij jouw bedrijf, meng je dan niet in de bedrijfsroddels, maar laat dat over aan de Paris Hiltons van deze wereld.

10/10 Je plannen om te vertrekken

Wil je je baas echt kwaad maken? Vertel dan zo luid en duidelijk mogelijk over je plannen om het bedrijf te verlaten!

Ik hoop dat je er dan toch al niet van uitging dat je nog een bonus zou krijgen of misschien wat extra vrije dagen. En de volgende keer dat je je ziek meldt? Dan ga je zeker op rapport. Als je een baas hebt die echt haatdragend is, dan krijg je misschien opeens alle rotklusjes die niemand wil doen.

Kortom: laat je baas alleen weten dat je weg gaat op het moment dat het echt moet. Respecteer je opzegtermijn, maar doe voor die tijd alsof je voor de rest van je leven bij je werkgever zal blijven.

Als je één of meer van deze dingen herkent, dan is het nog niet te laat. Begin met je excuses aan te bieden aan iedereen die je met je grote mond zou kunnen hebben beledigd. En begin vervolgens langzaam met het opnieuw opbouwen van je reputatie. Tenzij je het echt verknald hebt: ga dan op zoek naar een andere werkomgeving. Hopelijk leer je daar van je fouten.




Wat je misschien ook interessant vindt: