9 voortekenen dat je nooit rijk zal worden




Misschien interesseert rijk worden je niet, misschien wil je wel maar geloof je er zelf niet in gelooft. Ga de confrontatie aan met de spiegel die we je hieronder voorhouden en leer hoe het wel kan lukken.

1/9 Je vindt werken helemaal niet leuk

Rich-Habits-810x456


Als je jezelf hierin herkent mag je eigenlijk nu stoppen met lezen. Tenzij je ooit de loterij wint of zo zal jij inderdaad nooit rijk worden. Dan toch maar liever aan de slag? Neem dan nog een beetje extra tijd om te ontdekken wat je echt graag doet en waar je goed in bent. Hoop dat die twee zaken een beetje overeenstemmen en zoek een baan in die richting. Op die manier ga je werken uiteindelijk misschien nog wel leuk vinden én verhoog je je carrièrekansen.

2/9 Je haat sparen

HNCK7760


Een van de eenvoudigste manieren om rijk te worden is sparen. Natuurlijk gaat dit net iets makkelijker wanneer je veel geld verdient, maar ook met een gemiddeld loon moet dit lukken.

3/9 Je volgt elke aankoopimpuls

resort-918952_640


Niet alles wat je wil kopen heb je daarom ook echt nodig. Meer nog, niet alles wat je vandaag wil kopen wil je daarom volgende week even graag. Jij ziet dat anders. Een leuk bloesje, een nieuwe jeans, een gadget voor je woonkamer, of zelfs een nieuwe wagen, wanneer het je wordt aangeboden moet je het hebben, niet morgen, maar nu, direct, op staande voet. Zo eindig je met een kleerkast met twintig haast identieke T-shirts, de noodzaak om een extra kleerkast te kopen en 0 euro op je bankrekening.

4/9 Je kan niet weerstaan aan koopjes

down-jackets-1281699_640


Denk er aan: één van de duurste dingen zijn koopjes die je niet nodig hebt. Maak daarom altijd een lijstje van de dingen die je wel nodig hebt en ga in de koopjesperiode gericht op zoek. Op deze regel geldt één uitzondering, wanneer je onverwacht tegen een promotie oploopt voor niet bederfbare verbruiksgoederen van een type of merk dat je toch al gebruikt. Je vertrouwde shampoo die plots wordt aangeboden aan halve prijs? Kopen die handel, maar niet overdrijven, je hoeft nu ook weer geen voorraad voor de komende tien jaar in te slaan. Een shampoo van een ander merk die zelfs na korting nog duurder is dan je eigen product? Die laat je gewoon liggen.

5/9 Je houdt wel van makkelijk

bank-note-209104_640


Waarom vandaag doen wat je morgen aan een ander kan vragen? Het zou jouw levensmotto kunnen zijn. Helaas doen de meeste anderen ook niet voor niets en betaal jij je blauw aan zaken die je evengoed zelf had kunnen fixen. Heb je bijvoorbeeld ooit al eens het prijsverschil uitgerekend tussen een brooddoos met zelf belegde boterhammen en een dagelijks broodje uit de broodjeszaak?

6/9 Je verzamelt leningen

greece-844269_640


Als je deze levensstijl wil volhouden en er daarbij niet in slaagt een hoger loon te gaan verdienen, kom je vroeg of laat bij het departement leningen terecht. Die leningen moet je vervolgens niet enkel terugbetalen, je betaalt er ook nog een keer een soms torenhoge rente bovenop. Zo hou je nog minder over voor je dagelijkse uitgaven, waarna je weer extra moet lenen. Niet moei
Lijk te begrijpen dat dit haast dramatisch moet aflopen, toch? Hier is de stelregel dat je in principe niet leent, tenzij voor zaken die hun waarde behouden, wat voor de meeste doorsnee mensen de hypotheek voor hun woning betekent.

7/9 Je bent net iets té meevoelend

wolf-of-wall-street-leo


Er kan geen goed doel aan je deur passeren, geen benefiet worden georganiseerd of jij staat er bij met open beurs. Ook bedelaars langs de straat, inzamelpotjes in winkels en noem maar op mogen rekenen op jouw onvoorwaardelijke steun. Natuurlijk is dit een heel mooie eigenschap, en niemand zal propageren dat je je moet omscholen tot absolute egoïst of misantroop, maar een beetje maat houden mag wel. Jij hoeft niet in je eentje elke pechvogel in de wijde omgeving te steunen, zeker niet wanneer dit betekent dat je zelf niets meer overhoudt.

8/9 Je bent ook te behulpzaam

dubai-1242434_640


Een beetje in de lijn van het vorige, al zie je het misschien niet zo dadelijk, ligt de hulp die jij op eenvoudig verzoek aan iedereen biedt. Even de kinderen en hun vriendjes naar het speelplein brengen? Tussendoor het gazon van je iets oudere buurvrouw maaien? Het wasgoed van een andere buurvrouw overnemen? En waarom ook niet aanbieden gelijk wat knopen aan te naaien? Binnen de kortste keren weet de hele buurt je wonen, en verschaf jij gratis en voor niks een heleboel hulp waar anderen zich laten voor betalen. Echt geld vragen ligt hier misschien wat moeilijk, maar heb je al eens gedacht over het instappen in of opzetten van een soort led-systeem?

9/9 Je onderschat je eigen talenten

wolf-of-wall-street


Ben je echt goed in iets? Dan kan je dat ongetwijfeld op een of andere manier ten gelde maken. Wordt je bijvoorbeeld al jaren gevraagd de traditionele speeches van elke voorzitter te schrijven? Komt iedereen bij jou aankloppen voor kledingadvies? Waarom dan betalende dienstverlening in het leven roepen? Een webshop of pagina is vandaag de dag zo gemaakt, en veel investeringen heb je ook al niet nodig.




Wat je misschien ook interessant vindt: